Itikadi bidat nedir?
Itikatta bidat ne demek?, Dinde bidat demek, Eshâb-ı kiram ve tabiin zamanından sonra, Resûlullah efendimizin izni olmadan, dinde yapılan eklemeler ve noksanlıklar, yani ibadet olarak yapılan, sevap olduğu düşünülen değişiklikler demektir. Dinde reform da, dinde bidat demektir.
Itikatta bidat ne demek?
Itikatta bidat ne demek?,
Dinde bidat demek, Eshâb-ı kiram ve tabiin zamanından sonra, Resûlullah efendimizin izni olmadan, dinde yapılan eklemeler ve noksanlıklar, yani ibadet olarak yapılan, sevap olduğu düşünülen değişiklikler demektir. Dinde reform da, dinde bidat demektir. Bidat nedir ve örnekleri?
Bidat nedir ve örnekleri?,
Asr-ı saâdet'ten sonra ortaya çıkan, şer'î bir delile dayanmayan inanç, ibadet, fikir ve davranışlar hakkında kullanılan bir terim. Bidat çeşitleri nelerdir?
Bidat çeşitleri nelerdir?,
İbadet şeklinin değiştirilmesi, yeni ibadetler getirilmesi ya da yapılan bir sünnetin terk edilmesi bid'attır. İslam dininde nafile ibadetler vardır. Ancak Muhammed'in belirtmediği bir güne özel oruç tutmak, namaz kılmak, bunun yaygınlaşmasını sağlamak yoktur, bid'attır. Ehli bidat nedir kısaca?
Ehli bidat nedir kısaca?,
Bu tarifle birlikte aynı ulema bid'atı, hasene ve seyyie olarak ikiye ayırır, yapılması mahzurlu olmayanlara bid'at-ı hasene (iyi bid'at), yapılması mahzurlu olanlara da bid'at-ı seyyie (kötü bid'at) derler. Minare ve medrese yapmak bid'at-ı hasene, kabirlerin üzerine mum yakmak da bid'at-ı seyyiedir. Itikadi mezhepler kaç tanedir?
Itikadi mezhepler kaç tanedir?,
Buna göre ehl-i bid'at, “aklı esas alıp nasları te'vil etmek suretiyle Hz. Peygamber'den sonra sünnete aykırı bazı inanç ve davranışları benimseyenler” şeklinde tarif edilebilir (ayrıca bk. BİD'AT). Bidat nedir haram mıdır?
Bidat nedir haram mıdır?,
İtikadi mezhepler dörde ayrılır. Eşariler ile Maturidiler arasında birçok farklı konuda görüş ayrılığı bulunmaktadır. Örneğin Eşariler'e göre kadın peygamber olabilir. Maturidiler ise Kuran ayetlerini ve hadisleri baz alarak içtihat yapmışlar ve Allah'ın hiçbir zaman kadın peygamber göndermediği sonucuna ulaşmışlardır. Teravih namazı bidat mı?
Teravih namazı bidat mı?,
Hz. Peygamber (s.a.v)'den sonra ortaya çıkan ve daha önce benzeri olmayan dini mahiyetteki iman ve amellere yapılan ilave veya değiştirmelere bidat denir. Hz. Peygamber'in bu konudaki ciddi ikazı ile mutlaka sakınılması gereken bir davranış olarak kabul edilmektedir. Bidat sahipleri kimlerdir?
Bidat sahipleri kimlerdir?,
Ehl-i sünnet âlimleri ittifakla teravih namazının cemaatle kılınmasını meşru kabul ederken, Şiiler Ramazan gecelerinin namaz ibadetiyle ihyasını meşru, cemaatle kılınmasını bidat saymış, Râfizîler ise bizzat teravih namazını bidat kabul etmişlerdir. Fatiha okumak bidat mıdır?
Fatiha okumak bidat mıdır?,
Kur'ân-ı kerimde ve hadîs-i şeriflerde açıkça bildirilmiş olan bir şeye inanmayan veya şüphe eden, Kafir olur. Açık olarak bildirilmemiş, şüpheli olan emirlere yanlış mana vermek Bidat olur. Kur'ândan, hadîsten yanlış mana çıkarana, Bidat sahibi denir. Mezhep bidat mıdır?
Mezhep bidat mıdır?,
Güzel bir adet olup yapılması sevaptır. İsteyen yapar istemeyen yapmaz; buna bid'at denilmez. Ancak namazdan sonra Fatiha okumayı mecbur tutmak bid'at olur.